Negativa effekter av LCHF?

Även om det finns gott om förespråkare för LCHF-dieten, som både pekar på forskningsstudier och personliga erfarenheter för att bevisa dietens positiva effekter, finns det också de som avråder från dieten, som bland annat har kallats ”den farligaste modedieten vi haft” av ett flertal svenska dietister, forskare och läkare. Det som avses med detta är framförallt faktumet att man enligt dieten ska ersätta kolhydrater med fett, och till största delen animaliskt fett. Ett stort intag av mättat fett ökar nämligen LDL-kolesterolet i kroppen, och som bekant gör ju ett ökat kolesterolvärde att man lider större risk att drabbas av hjärtinfarkt. Detta baseras på flera stora och omfattande vetenskapliga studier.

Det finns dock även risker med att just ta bort kolhydraterna ur kosten, bland annat en ökad bildning av ketonkroppar som gör att man riskerar ketoacidos. Det innebär att blodet blir surt, och är ett livshotande tillstånd. Mindre allvarliga konsekvenser av en kolhydratsfattig kost är att det kan leda till njursten, om man också har för dåligt vätskeintag. På lång sikt finns det också studier som tyder på att det kan leda till humörförändringar.

Vissa sjukdomstillstånd har dock inget att göra med ens diet, utan handlar helt enkelt om otur, till exempel skabb. I sådana fall måste man helt enkelt kontakta en läkare och påbörja behandling – förändringar i kosten hjälper inte.

Related posts