LCHF – dieten med goda fetter och färre kolhydrater

LCHF står förkortat för Low Carb High Fat. Metoden går ut på att man helt enkelt minskar kolhydratintaget och ökar fettintaget. Dock finns det riktlinjer som är viktiga att följa. LCHF-dieten kan vara effektiv, men man ska vara medveten om att den kanske inte passar alla. Denna typ av diet är mycket populär och används världen över.

Att tänka på inför en LCHF-diet

Innan man startar en diet med LCHF och har någon bakomliggande sjukdom, mediciner eller behandling, är det viktigt att först konsultera sin läkare. I början kan omställningen vara stor genom att minska på kolhydrater. Kolhydrater är viktiga och ger oss energi, men genom LCHF minskar vi intaget och ersätter energikällan med fett. Genom LCHF behåller man ändå en viss del kolhydrater och tar bort det onödiga raffinerade sockret och håller sig istället till naturligt socker genom frukt och bär. När man går ner i vikt mår man bättre och får mer energi. Tänk på att sätta delmål och ha absolut inte för bråttom! Många gör misstaget att de blir för otåliga och inte låter kroppen hinna med. Det är viktigt att byta ut vissa maträtter till en liknande motsvarighet av tidigare favoriter. Risifrutti kan man till exempel byta ut mot keso blandat med vispad grädde och bär. På så sätt tröttnar man inte mentalt på omställningen och kan fortfarande äta goda alternativ.

Något som är bra att göra när man stegvis går ner i vikt, är att belöna sig med något till sig själv. På så sätt kan man behålla motivationen och sätta upp delmål. Att belöna sig själv kan göras med allt från nya kläder, till underbara produkter för kroppen. Vill man unna sig en riktigt härlig parfym, är väldoftande Britney Spears parfym något som blir en lyxig gåva till sig själv! När man börjar en LCHF-diet ska man ha tålamod. Det kan ta ett tag innan kroppen kommer igång, särskilt om man gått på svältdieter innan. När man gått på svältdieter stannar kroppens förbränning upp för att spara det lilla den får i sig.

Tips på substitut och inspiration

När man använder sig av LCHF-dieten byter man ut många matvaror till så kallade substitut som liknar originalvaran men är mycket nyttigare. Istället för vit pasta gjord på vete, finns det idag bra alternativ av bön- och linspasta att välja istället. Faktum är att pastan kan vara lika god, men mycket bättre både ur näringsperspektiv och smak. Att gå ner i vikt ska vara roligt och inspirerande. Man kan dela upp LCHF i tre kategorier: strikt, måttlig och liberal. Den strikta LCHF-metoden innebär endast 20 gram kolhydrater per dag med mer protein och baljväxter. Med den strikta metoden kan man använda smör samt vispgrädde, men man ska undvika resterande mejeriprodukter. Denna metod passar bäst för stor viktminskning. Den måttliga metoden innebär cirka 50 gram kolhydrater om dagen och man kan använda sig av lite fler mejeriprodukter. Många upplever att den måttliga LCHF-metoden minskar huvudvärk och trötthet. Den liberala metoden syftar till att sänka kolhydratintaget till 100 gram per dag. Denna metod passar bäst för de som är normalviktiga, men vill rensa bort onödigt socker genom mer frukt istället för raffinerat socker.

Related posts