Ett litet inlägg om träning

Det är väl få dieter som utsatts för så mycket kritik och konstiga föreställningar som just LCHF. En del av det beror kanske på att dieten är precis motsatt mot vad vi lärt oss sedan 1960-talet. Problemet är bara att innan dess visste människor av erfarenhet att fett inte var farligt och att det som ledde till övervikt var kolhydrater och framförallt socker.

Men hur är det då med träning? Måste man äta kolhydrater för att orka träna? Nej, verkligen inte. Det går precis lika bra att träna med LCHF. Skidskytten Björn Ferry har dessutom visat att det är fullt möjligt att tävla på elitnivå medan man äter lågkolhydratkost. Det finns ett fåtal studier som visar att elitlöpare skulle prestera något sämre på lågkolhydratkost men frågan är hur exakt lång tid studien tog och vilken typ av diet dessa löpare åt före, under och efter studien. Men hur som helst har de flesta av oss inga ambitioner att bli elitlöpare, så det kanske är oväsentligt i det stora hela.

Träna hemma eller borta?

Det är väl ingen som vid det här laget undgått riktlinjerna gällande covid-19. Faktum är att hela pandemin har gjort det smått obehagligt att gå på gym eller andra platser där folk flåsar alldeles för mycket på liten yta. Dessutom har alla kommunala gym och liknande stängt ner för att minska smittspridningen.

Men många vill ju, precis som jag, fortsätta träna även om gymmet har stängt. Och visst, man kan ge sig ut i naturen för att springa eller träna crossfit men hur kul är det när regnet står som spön i backen eller senaste omgången regn följt av minusgrader har lett till att allt är täckt av en hinna is? Då är det bättre att ha ett eget hemmagym. Men om de flesta av oss har begränsat utrymme, vad ska man då satsa på?

Personligen väljer jag i första hand en roddmaskin till mitt hemmagym. Den ger nämligen både styrketräning och konditionsträning på samma gång, utan att för den skull ta upp allt för mycket plats där hemma. Det är få maskiner som ger möjlighet att träna hela kroppen, och konditionen, på en och samma gång. Rodd är dessutom relativt skonsamt mot knän och fötter då du slipper plötsliga stötar. En roddmaskin är också otroligt enkel att använda, men du ska förstås alltid tänka på att ha lagom mycket motstånd och använda rätt teknik. Ingen vill ju dra på sig skador bara för att man slarvar eller försöker ta i mer än man egentligen orkar.

Eftersom maskinen är tämligen långsmal går det också att skjuta in den mot väggen om du verkligen har platsbrist. Övrig styrketräning kan sedan göras med hjälp av kroppstyngden eller liknande. Det är väl inte exakt det samma som att gå på gym men i dessa tider får det duga fram tills dess att vi flyttar till något större så att det finns ett extra rum för all gymutrustning.

Related posts