Fördelar och sidoeffekter med LCHF

LCHF är en kosthållning eller diet som begränsar kolhydrater, främst i sockerhaltiga livsmedel, pasta och bröd. Istället för att äta kolhydrater äter du hela livsmedel inklusive naturliga proteiner, fetter och grönsaker. Studier har visat att lågkolhydratdieter kan leda till viktminskning och förbättrad hälsa. Dessa dieter har använts frekvent i årtionden och rekommenderas av många holistiska läkare. Denna kosthållning skiljer sig en aning ifrån andra kosthållningar då LCHF vanligtvis inte innebär att man räknar kalorier. Många dieter fokuserar helt och hållet på viktminskning, vilket endast kan ske om personen i fråga äter färre kalorier än vad han eller hon förbrukar. LCHF fokuserar inte enbart på viktminskning utan erbjuder också en hel drös av andra hälsofördelar. Här följer några av de vanligaste och bästa fördelarna som följer med denna kosthållning.

Gå ner i vikt

De flesta börjar äta färre kolhydrater för att gå ner i vikt. Studier har visat att lågkolhydratdieter ofta är effektivare än andra dieter. Lågkolhydratkost gör det lättare att gå ner i vikt utan hunger och utan att behöva räkna kalorier. Enligt nya studier kan en lågkolhydratdiet till och med leda till att man bränner fler kalorier än andra dieter.

En tacksam tarm

Lågkolhydratkost kan hjälpa till att lösa en grinig tarm, vilket ofta minskar symtom på irritabelt tarmsyndrom, såsom uppblåsthet, gas, diarré, kramper och smärta. Matsmältningsbesvär, återflöde och andra matsmältningsproblem kan ibland också förbättras. För vissa är detta den bästa delen av att satsa på lågkolhydratkost och man kan märka en skillnad redan efter en vecka om man har hållit sig strikt till denna kosthållning.

Lägre blodsocker, förbättrad mental klarhet och ett lugnare matsmältningssystem är ytterligare några fördelar som många individer har märkt under en LCHF-diet. Men vissa människor upplever ännu fler förbättringar, varav vissa kan förändra livet. Det kan handla om lägre blodtryck och andra förbättringar av riskfaktorer för hjärtsjukdom, mindre akne och bättre hud, färre migrän, möjligen förbättrade psykiska symtom, bättre fertilitet och mycket annat.

Lyssna på din kropp

Det är dock viktigt att vara uppmärksam när det kommer till din kropp och hur den reagerar. I och med att de flesta av oss äter mycket socker, koffein och andra beroendeframkallande produkter så kan kroppen komma att reagera på flera olika sätt när den inte får vad den vill ha, och vad den har fått under en väldigt lång tid. Ett flertal individer har upplevt torr hud, däribland torra händer och fötter, och ibland även irriterade armhålor. Detta är vår kropps sätt att ”detoxa” och det är inget som man behöver oroa sig för även om det kan vara en aning obekvämt.

Andra vanliga biverkningar från en LCHF-kosthållning har rapporterats att vara huvudvärk, trötthet, yrsel, och irritabilitet. Om dessa tillstånd inte försvinner efter en eller två veckors tid så kan det vara smart att ha en dialog med din läkare för att försäkra dig om att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Related posts