LCHF bra mot flera sjukdomstillånd

Det var i oktober 2005 som Annika Dahlqvist lanserade en bloggsida om LCHF. Hon var allmänläkare och hade provat att gå ner i vikt med en metod som innehöll låga halter av kolhydrater. Hon lyckades gå ner i vikt, bli symptomfri från sina magproblem och den fibromyalgi hon plågats av. När Annika Dahlqvist besöktes av patienter med liknande problem eller de som hade diabetes rekommenderade hon LCHF-kost. Annika blev anmäld av några dietister för kostråden, något som är vanligt när nya rön kommer och som ännu inte fått Socialstyrelsens godkännande.

Numera är LCHF godkänt för behandlingar för diabetes typ 2 och övervikt. När det gäller Annika Dahlqvist har hon varit i andra turbulenta händelser efter denna. Det är mycket möjligt att de som lider av artros, som är en av världens vanligaste ledsjukdomar som bland annat drabbar knäleden, har blivit mycket bättre efter att de började med LCHF-dieten, efter att de lyckats gå ner i vikt.

Vad är egentligen LCHF?

Low Carb High Fat (LCHF) – En diet där det går ut på att äta lite kolhydrater och mer fett. Perfekt för dig som tycker om god mat, vill äta dig mätt och ändå gå ner i vikt. Flera studier visar även på att dieten har bra effekt för att hålla blodsockret under kontroll. Antalet läkare och professorer som tror på dieten har på senare år ökat markant.

Hormonrubbningar

Kan sjukdomar som beror på hormonrubbningar hos kvinnor bli bättre av LCHF? Det är någonting som fler läkare och dietister numera börjat rekommendera till sina patienter och det har hittills lett till positiva effekter. Många patienter har gått ner rejält i vikt och därmed sluppit få diabetes typ 2.

Hormonrubbningar har blivit en vanligare diagnos, oftast bland kvinnor som ätit mat med snabba kolhydrater, syntetiska tillsatser och mycket spannmål, i tron att det är nyttigt. Nu är det så att det som kommer in i kroppen metaboliseras och maten går inte bara rakt igenom. Därför integreras det du intar med kroppen och kan på så sätt förstöra eller påverka vissa hormoner på ett negativt vis. Det är numera bevisat att hypotesen om att äta mindre kolhydrater inte stämmer längre. Om hormonerna fungerar som de ska är det lättare att gå ner i vikt, något man inte visste innan. Läkare brukar rekommendera LCHF till kvinnor som fått en diagnos att de har hormonrubbningar av något slag.

Related posts