LCHF och barn – går det ihop?

Barnfetma är idag tyvärr ett väldigt vanligt problem och som förälder kan det vara svårt att veta vilken mat som är nyttig och inte.

För många är LCHF en diet som man använder sig av när man på ett snabbt och effektivt sätt vill gå ner i vikt, men LCHF kan också vara ett sätt att leva, en helt ny kosthållning. I Sverige och i den västerländska världen är vi vana att äta mycket kolhydrater. Kolhydrater fyller sina funktioner i kroppen, men för mycket av det goda kan leda till både hälsoproblem, psykologiska problem och viktökning. Visste du t.ex. att dålig kost kan orsaka problem med ditt barns tänder? Genom att byta kosthållning och använda er av produkter från GUM kan ni dock få ordning på problemen.

Kan man ge LCHF till barn?

Ett mycket vanligt missförstånd när det kommer till LCHF är att många tror att det betyder att man inte ska äta några kolhydrater alls. Så är dock inte fallet. LC står för “low carb”, vilket betyder låga kolhydrater. Med det sagt menar man inte att kolhydraterna ska uteslutas helt, utan att man ska minska på intaget och öka mängden fett istället.

Ett barn behöver äta en bra och näringsrik kost för att må bra och orka med dagen. Vilka livsmedel ditt barn får i sig är också grundläggande för utvecklingen. De flesta föräldrar är väl medvetna om att barn mår bra av ett sparsamt intag av socker, men detsamma gäller också för snabba kolhydrater och spannmål. Just skräpmat innehåller mängder med snabba kolhydrater som påverkar ditt barns fysiska och psykiska hälsa.

Andra källor till kolhydrater

Det finns många andra källor till kolhydrater som är betydligt mycket bättre än t.ex. vitt bröd och pasta. Se till att ditt barn får i sig mängder med härliga grönsaker, bär som är rika på vitaminer och fibrer samt mejeriprodukter. Även om ett barns kropp växer, och det väldigt snabbt, så behöver de undvika allt socker och de snabba kolhydrater som har blivit en daglig vana för många barnfamiljer.

Att göra stora förändringar i kosten kan påverka alla i familjen och det kan också bli en väldigt stor omställning för barnen. Ibland räcker det med små medel för att man ska komma långt. Om du skippar all skräpmat så kan du bara här nästan skapa en lågkolhydratkost utan att behöva göra så mycket mer.

Observera att det inte är alla som håller med om att barn ska äta en kolhydratfattig kost. Det är mycket viktigt att du går tillväga på rätt sätt och kommer ihåg att kolhydrater av alla slag är nödvändiga för att ditt barn ska växa och må bra. Innan du gör en drastisk förändring i kosten bör du kontakta en läkare för rådgivning och information.

Related posts