LCHF och träning

Kan man äta enligt LCHF och ändå träna med bra resultat? Det finns många förutfattade meningar om LCHF och träning, kanske framförallt att det inte skulle gå att träna när man äter denna typ av kolhydratsfattiga eller kolhydratsfria kost, eftersom man behöver kolhydrater för att ha energi att träna. Sanningen är, som så ofta, varken svart eller vit, utan något grått mellanting.

Det är sant att man kanske inte ska äta LCHF om man ägnar sig åt en högexplosiv sport, till exempel sprint. För sådana sporter behöver man nämligen glukos, det vill säga kolhydrater, som kroppen snabbt kan omvandla till energi.

Om man däremot är en vanlig motionär, tränar måttligt till normalt, eller ägnar sig åt en uthållighetssport, fungerar det utmärkt att kombinera LCHF med träning. Vissa kan till och med uppleva att de får mer energi till träningen med LCHF-dieten än de fick innan. Förenklat kan det sägas bero på att kroppen i större utsträckning använder sig av sina fettlager för att hämta energi när man äter mer fett och mindre kolhydrater. Det normala för kroppen är annars att i första hand använda sig av den glukos som kroppen har lagrat för att hämta energi. Fett innehåller ungefär 30 gånger så mycket energi som glukos, varför man sannolikt kommer att märka av att man orkar mer när man äter LCHF.

Om man inte bara är motionär, utan tävlar i en sport, kan det dock behövas viss extra uppladdning inför en tävling eller match, när man verkligen vill prestera på topp. Då kan det vara bra att äta kolhydrater några dagar innan för att ge kroppen de där extra energireserverna som kan behövas under tävlingen. Exakt vilken kombination av kolhydrater och LCHF-kost som passar ens egen kropp och egen träning bäst är dock något som bara en själv kan prova sig fram till.

När man tränar och äter nyttigt kommer man snart att märka skillnad inte bara på sitt midjemått och sin kroppsform, utan även ansiktet. Om man vill framhäva förändringen, och visa sig från sin bästa sida genom att applicera lite smink, ska man gå in på Eleven.se. Där hittar man allt smink man behöver för att förhöja sitt utseende till nästa nivå.

Related posts