LCHF och protein

LCHF, eller “Low calorie, high fat”, är en diet som är kontroversiell men som har en stor följarskala. Syftet med denna kost är att skapa en ketogen process i kroppen där fett bränns, alltså för bantning med andra ord. Det som skiljer denna diet från andra dieter är hur man tittar på själva innehållet i det man äter. Man är alltså tillåten att äta mycket fett så länge intaget av kolhydrater ligger lågt. Det betyder alltså att man kan äta bacon till exempel och det är därför som det här har blivit en kontroversiell diet eftersom många menar att det är fel sorters fett man samlar på sig i kroppen. Dock är det bevisat att kost med lågt kolhydratintag har positiva effekter för typ-2 diabetiker. Eftersom kolhydrater normalt sett är den största källan för energi kompletterar man istället med extra fett eftersom det omvandlas till energi det också dock med mer energi som konsekvens och därmed större fettbränning.

En kritiserad diet

Dock är det inte alla forskare som håller med om att det är typen av intag som påverkar viktminskningen. Den senaste forskningen visar nämligen att oavsett vad man får i sig kommer en kalori alltid att vara en kalori, oavsett form. Att hålla sig till en LCHF-diet kan dock minska vikten men många forskare pekar på snarare att kroppens vattenmängd minskar mer än vad fettmängden minskar och därmed ger en falsk bild att man faktiskt tappar fett. Därför kan då glassar med protein vara ett alternativ under sommaren för många som efter ett träningspass behöver få i sig protein men som samtidigt vill promenera i solen. Faktum kvarstår ändock att LCHF är en viktminskningsdiet som funkar högst i ett till två år så den som vill fortsätta gå ned i vikt borde satsa därefter på en annan diet. Detta eftersom att efter två år kan andra konsekvenser drabba hälsan eftersom det är en hög andel fett. Detta är dessutom en diet som kan vara skadlig för äldre eftersom det kan leda till undernäring.

Risk för hjärt- och kärlsjukdomar?

Hur ska man tänka kring risken för hjärt- och kärlsjukdomar med denna kost? Statens Beredning för medicinsk Utvärdering (SBU) kom ut med en omfattande rapport 2013 där de sammanfattade forskningen som visade att det inte går att dra några slutsatser om en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes. du behöver inte lida av åderbråck på grund av denna diet heller. Dock som vi skrev tidigare gäller detta för upp till två år. Andra bieffekter som kan hända är att man kan uppleva humörsvängningar. För de som tränar är LCHF en diet som kan vara bra eftersom den kost man tillåts inta har högt proteininnehåll. Många har dock höjt kritiska röster angående denna diets miljöpåverkan. Det är sen tidigare bevisat att kött- och mjölkmarknaden använder mer av jordens resurser än vad vegetabilisk kost gör. Att uppmuntra vegetabilisk kost skulle också hjälpa världens fattigaste länder att få igång ekonomin genom odling.

Related posts