LCHF – bra för tandhälsan

För dig som redan nu har bestämt dig för att gå ned i vikt med LCHF metoden (Low Carbohydrates High Fat), kommer här en rad hälsofördelar du kanske inte har tänkt på kommer att ske, utöver viktminskningens alla hälsofördelar. För det första kommer dina tänder att må mycket bättre. LCHF bygger på att du äter få mål varje dag. Det finns de som nöjer sig med ett enda när de hållit på et tag och lärt kroppen använda fett som energikälla i stället för kolhydrater. De flesta anser dock att tre är lagom. Måltiderna består under LCHF nästan uteslutande av animaliskt protein och olika typer av fett, och de kolhydrater dieten tillhandahåller ska vara fria från både socker och sockerbildande ämnen. Det får påfrestningarna på dina tänder att minska avsevärt. Tandköttet kommer också att må bättre av LCHF-kosten som i sig är antiinflammatorisk genom sin avsaknad av socker och vitt mjöl, och minskar risken för tandköttsinflammationer.

Kroppens övriga hälsobooster

Att socker är största boven när det gäller kostrelaterade problem, det har vi nu lärt. Att en LCFH-diet kan hålla diabetes 2 helt under kontroll, och minska behovet av medicinering återstår för många att lära. När kroppen inte får sin dagliga dos socker, hålls blodsockret stabilt och insulin behöver inte tillsättas för att stabilisera nivåerna. Det minskar kroppens stress, och andra stressrelaterade sjukdomar kan både lindras och förhindras. Utan socker i kosten minskar risken för magbesvär, och risken för att bakterier ska få fäste i mag- tarmkanalen minskar avsevärt. En orolig mage kan bli lugn och stabil av LCHF. Ett överdrivet intag av fett kan dock ställa till problem för tarmarna, som inte hinner använda fettet utan vill göra sig av med det. Att pröva sig fram, med olika fettsorter kan vara en lösning. Många tycker att kokosfett är det bästa fettet, men det kan vara värt att låta magen vänja sig vid små doser till att börja med. Annat fett finns ju i fet fisk som lax och makrill, och i rent smör, exempelvis.

Huden, hårets och naglarnas förvandling

Den som börjar med LCHF kommer kanske att märka skillnader i hur huden känns, och hur håret och naglarna växer. Det är helt tillåtet att frossa i ost under dieten, och kanske den extra kalcium det ger har en positiv inverkan på kroppen. Naglarna kan bli mycket starkare utan att bli sköra och splittras. Huden kan kännas mjuk och slätare. För att få en bra start för din diet kan du boka tid online för tandläkare stockholm både för en kontroll och för en rengöring, så kan du känna dig riktigt fräsch när du startar och behålla dina tänder i bra skick under tiden med hjälp av dieten. Till sist undrar du kanske hur många kilo du kommer att tappa? Att tappa lagom är bäst. Målet med LCHF är inte att gå ned i vikt kortsiktigt, utan att förändra sin diet så kroppen mår bra, resten av livet. Det gör den på LCHF.

Related posts