LCHF – lösningen på många problem

När man talar om LCHF är det främst kosthållningen som många tänker på, du vet den där dieten som har blivit så otroligt populär? Under många år har LCHF varit den diet som många har vänt sig till när man vill få en snabb viktminskning och samtidigt få i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Kosthållningen går ut på att man utesluter alla typer av kolhydrater från kosten och även allt som innehåller vetemjöl. Målet är att få kroppen att börja använda sig av det lagrade fettet i kroppen som bränsle och därför är det även tillåtet att äta mycket feta produkter. Sanningen är att LCHF faktiskt går ut på att välja de fetaste alternativen t.ex. röd mjölk istället för blå.

LCHF – bara bra för viktminskning?

Även om den främsta orsaken till varför man tillämpar LCHF är för att man vill gå ner i vikt så har kosthållningen även många andra positiva effekter på kroppen. Gluten har visat sig ha negativ påverkan på kroppen och detta gäller även för de människor som inte är glutenintoleranta. När man väljer bort gluten från sin kost är det inte ovanligt att man känner sig piggare, får mer energi och har lättare för att koncentrera sig och fokusera på uppgifter, t.ex. på träningen eller på arbetet.

Fördelen med denna diet är att du får äta hur mycket grönsaker som du vill. Frukt bör man vara mer restriktiv med, men får fortfarande ätas varje dag. Visste du t.ex. att du med hjälp av grönsaker kan förhindra håravfall och därmed också slippa en eventuell hårtransplantation eller annan behandling för att slippa tappa hår? Jo, det är helt sant. Broccoli, kiwi, spenat och citroner är bara några få av de grönsaker och frukter som hjälper dig att behålla håret och dessutom är det fritt fram att äta dessa under din LCHF-period.

Tillfällig kosthållning eller ny livsstil?

Det råder delade meningar huruvida LCHF är en kosthållning som man ska använda sig av alldeles för länge. Vissa menar att man bara bör använda LCHF under en kortare period för att t.ex. uppnå det resultat som man vill ha med viktminskning, medan andra menar att det fungerar utmärkt och att kroppen inte är i behov av varken gluten eller kolhydrater. LCHF har visat sig vara utmärkt för människor som lider av inflammatoriska besvär som tidigare inte försvunnit med hjälp av läkemedel. Några exempel på sådana är bland annat migrän, problem med tarmfloran, allergier och eksem av olika slag. Många menar även att LCHF ska ha en positiv effekt på diabetes typ 2, bronkit, reumatism och problem med prostatan.

Alla människor kan börja med LCHF, men lider du av en sjukdom som kräver läkemedel bör du inte avsluta behandlingen innan du har rådfrågat en läkare.

Related posts