LCHF – en kosthållning

LCHF är både en kosthållning och en diet. I det första fallet äter man LCHF regelbundet och i det andra fallet temporärt för att gå ned i vikt.

Vetenskapen bakom LCHF

LCHF är en akronym för Low Carb High Fat och har fått ett stort uppsving under 2010-talet. LCHF är vetenskapligt bevisat som nyttigt, bland annat av hjärnforskaren Martin Ingvar som talar om ketos. Han skulle rekommendera att inte äta goda påskägg jämt.

Vid en LCHF-diet avstår man precis som den intervjuade i den här artikeln från kolhydrater, både långsamma och snabba sådana. Långsamma kolhydrater återfinns i potatis, fullkornsris, vissa bönor och så vidare. Snabba kolhydrater finns i pasta, vitt bröd och vitt ris. Kolhydraterna är uppbyggda av stärkelse vilket i sin tur är uppbyggda av olika sockerarter. Det finns en uppsjö av sockerarter men glukos är den avgörande i den här aspekten.

Socker gör oss hungrigare och gör att vi känner oss trötta och dåsiga efter att ha konsumerat mycket socker. De flesta känner nog igen fenomenet “åh, jag är så mätt men jag orkar alla gånger en god efterrätt som pricken över i:et”. Socker gör oss beroende och förgyller på något sätt en trevlig stund.

Med en LCHF-diet får man en jämnare blodsockernivå vilket gör oss mätta och inte går och småäter konstant.

LCHF-motståndare

LCHF är fortfarande inte kutym att servera i skolor, sjukhus eller på äldreboenden. Det beror på att många är såpass vana vid pasta, ris och potatis till sina måltider. De som klagar på LCHF-metoden menar att vi människor är vana vid att äta kolhydrater och därför bör fortsätta. De som förespråkar låg fetthalt på exempelvis yoghurt och så vidare menar att fett orsakar fetma. Det motbevisas av forskningen som antyder att kolhydrater och socker leder till fetma, inte fett. Många vilseleds tyvärr av att fett är en energikälla som paradoxalt nog inte är speciellt fetmabildande.

Våra tänder är inte heller anpassade för stärkelsen i pasta, ris och potatis. Stärkelsen bryter ner emaljen varför det i dagens värld är mycket viktigt att borsta tänderna morgon och kväll för att ha friska tänder och tandkött. Många unga har idag frätskador på tänderna av bland annat läsk.

Hur kan LCHF bli ännu populärare?

LCHF får fler anhängare den dagen då Livsmedelsverket och Läkarförbundet i samverkan uppmuntrar till en mer kolhydratfattig kost. Den nya kostcirkeln måste samtidigt beakta miljöaspekter. Det blir således en balansgång mellan olika intressenter, men det är fullt möjligt.

Skolorna kan börja smått med att ha avsatt skoldagar med LCHF-lunch. Här kan man hitta goda LCHF-recept att tillaga om fantasin tryter. Man behöver inte alltid äta LCHF utan man kan gärna variera för att få en bra balans. Hitta den kostcirkel som du mår bra av!

Related posts