Fett

 

Fett är det näringsämne som skapat mest debatt inom kosthållning och hälsofrågor genom tiden. Rent historiskt var det fett som först antogs vara orsaken till de flesta hjärt- och kärlsjukdomar och därmed byttes mot andra livsmedel. Det har tidigare antagits att ett högt fettintag genom kosten har direkt orsakat ett högt kolesterol. För att sänka ett högt kolesterolvärde var kuren tidigare alltid att minska på de feta livsmedlen. Numera är forskare mer osäkra på om fettet i sig är skadligt för kroppen och de livsmedel som tidigare ansågs vara “kolesterolbovar” förespråkas numera av flera kolesterolforskare som lämpliga att äta.

Som näringsämne är fett livsviktigt. Traditionellt sett bör fett utgöra kring 25-35% av det dagliga intaget av födaOverweight excited man about to eat a huge hamburger.. En speciellt viktig funktion som fett har är att hjälpa kroppen att kunna ta upp olika fettlösliga vitaminer. Fett finns i alla celler i kroppen och måste finnas där för att de ska fungera normalt. Det finns tre typer av fett: mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett.

Mättat fett är det fett som är relativt hårt i rumstemperatur så som i kött och mejeriprodukter. Traditionellt sett är det detta fett man har velat minska då man vet att det innehåller dåligt kolesterol som kan påverka hjärta och blodkärl negativt. Enkelomättat fett är sådant som är flytande i rumstemperatur som i olika oljor och även i nötter. Denna typ av fett har antagits vara bra för kroppen och att ha goda effekter på blodfetterna. Fleromättat fett finns i vissa oljor och framförallt i fet fisk. Dessa fetter är livsnödvändiga för kroppen då de innehåller så kallade essentiella fettsyror. Det är sådana som kroppen inte kan producera själv utan man måste få i sig dem genom maten. Fleromättat fett är framförallt viktigt Obesity is a major cause of diabetesför ett fungerande immunförsvar och för synen.

Det finns uppenbara negativa effekter av att äta för mycket fett. Vilket Fett som är farligt omvärderas ständigt av forskare. Det har visat sig att effekterna ofta är tämligen individuella då vissa kan äta relativt stora mängder mättat fett utan att få försämrade blodfetter. För andra räcker det med ett fåtal gram om dagen för att kolesterolet ska öka i blodet.

Related posts