Bra och dåligt med LCHF

 

För många är den stora positiva effekten av LCHF att man går ned i vikt. En annan positiv effekt är att man oftast äter betydligt mer grönsaker än man vanligtvis gör. På så vis får man i sig bra fibrer och en hel del vitaminer och mineraler. Detta kan i sig ge en ganska bra mättnad. Tillsammans med mycket protein och fett är det sällsynt att man känner sig hungrig med denna kosthållningen. LCHF förespråkar även att man äter med jämna mellanrum vilket också har goda effekter för blodsockernivåerna. När man utesluter snabba kolhydrater som bullar och livsmedel bestående av socker får man vanligtvis även en bättre tarmfunktion och kan helt slippa svängningar i blodsockret.

De negativa aspekterna av LCHF som många upplever är trötthet. Det beror på att kroppen är vNurse weighing womanan att använda kolhydrater som energi. Det är lätt för kroppen att omvandla kolhydrater till glukos vilket man måste ha för att celler ska fungera. Kroppen kan omvandla fett till energi men det är en betydligt trögare process. Det kan således vara svårt för kroppen att producera nödvändig energi när den behövs. På detta vis kan man känna sig trött i huvud och kropp fast att man egentligen inte har lågt blodsocker. Denna process orsakar även att PH-nivån i kroppen sjunker. Försurningen kan göra att personer som äter enligt LCHF kan uppleva att man får dålig andedräkt. Ett högt intag av fett och protein kan även påverka levern. Det är detta organ som främst får arbeta med att omsätta livsmedlen till användbara produkter för kroppen. Man vet inte helt hur en LCHF diet påverkar kroppen på lång sikt. Man kan dock anSick woman sleeping on office deskta att det skulle kunna orsaka Fettlever vilket försämrar dennes funktion. Vanligtvis är leverns främsta uppgift att rena blodet från eventuella gifter. Fettlever är vanligtvis tämligen ofarligt men en sådan försämrad leverfunktion skulle kunna ha allvarliga konsekvenser för hälsan.

När man utesluter frukter och grönsaker med högt kolhydratinnehåll går man även miste om en hel del vitaminer och även andra näringsämnen. Vissa anser även att ett högt intag av protein och fett har negativ påverkan på miljön i det långa loppet.

Related posts